, ,

Κουμπαριές στην Εύβοια.. ελλείψει αυτοδυναμίας..


Μολονότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ.. Μολονότι τα κελεύσματα από τα κομματικά διοικητήρια αμφισβητούν τυχόν κουμπαριές.. αφού στοχεύουν στο όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Μολονότι κατά καιρούς έχουν ανέβει οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ των κομματικών στελεχών.. Μολαταύτα τα παραπάνω λοιπόν.. η εξουσία πάντα ένωνε και πάντα θα ενώνει.. και η ανάγκη για ύπαρξη κυβέρνησης, φυσικά στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας ή της ισχνής αυτοδυναμίας, θα δημιουργήσει δεσμά μεταξύ των κομμάτων. Τα ίδια δεσμά της εξουσίας έκαναν στο παρελθόν τη ΝΔ να παντρευτεί το αντίπαλο δέος Πασόκ.. έκαναν και τον Σύριζα να παντρευτεί τους εντελώς διαφορετικούς ΑΝΕΛ. Έκαναν τα στελέχη τους.. παρά τις διαφορές.. να συμμαχήσουν και να υπερασπίζονται τον πολιτικό αυτόν δεσμό.

Σε τοπικό επίπεδο.. μια κουμπαριά έκαναν στο παρελθόν τα ξαδέρφια Κεδίκογλου.. επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά αν δεν λανθάνουμε.. Μάλιστα κατείχαν και αξιώματα.. Εκτός όμως από τα επίσημα δεσμά.. διαφαινόμενες κουμπαριές είχαμε και σε άλλες περιπτώσεις.. πολλές φορές και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε τοπικούς άρχοντες και αιρετούς να κάνουν υπερκομματικά ανοίγματα και να φωτογραφίζονται πλάι πλάι με στελέχη άλλης παράταξης. Είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα.. και τίποτα άλλο.

Κοντολογίς.. στο παρελθόν είδαμε αρραβώνες με ενδιαφέρον κυρίως στη σύνδεση ΝΔ με Πασόκ.. αλλά και με τον Σύριζα – όταν αυτός ήταν στα πάνω του – είδαμε πολλούς σημερινούς ΝΔτες και Πασόκους να φλερτάρουν.. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις.. όπως αυτή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.. όπου το υπερκομματικό ψηφοδέλτιο του Μπακογιάννη προσέφερε πολλά ενσταντανέ με κουμπάρους ΝΔ και Πασόκ. Επίσης τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων.. αλλά και η δήλωση ανεξαρτησίας πολλών υποψήφιων δημάρχων.. όπου έκλεισαν το μάτι σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.. κάνοντας και τα απαραίτητα αρραβωνιάσματα είτε σε επίπεδο συνδυασμού ή σε ανάδειξη υπερκομματικών επαφών και στηρίξεων. Τέλος.. να μη θυμηθούμε και το «απεταξάμην» δημάρχων ή υποψήφιων στην αυτοδιοίκηση στο κόμμα, την περίοδο των μνημονίων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ… τότε που δυσαρέσκεια του λαού ήταν το πικ της. Τι να κάνουν αυτοί σήμερα;

Σήμερα.. αναμένοντας και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.. μπορούμε, βλέποντας τα στελέχη, να συμπεράνουμε το πόσο έτοιμος ή έτοιμη είναι κάποιος να αρραβωνιαστεί πολιτικά με εκλεγμένο στέλεχος άλλου κόμματος. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αυτή η δέσμευση. Η χώρα μας ακόμα δεν την έχει σκαπουλάρει οικονομικά.. και οι δανειστές είναι σε ετοιμότητα επέμβασης μετά από κάθε αστοχία. Ο λαός δε.. έγινε πολύ απαιτητικός.. τόσο που ακόμα και ο Σύριζα που οικονομικά δεν τα πήγε και άσχημα.. αισθάνθηκε έντονα την απογοήτευση του στην ευρωκάλπη..

Επίσης, στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.. σε συνδυασμό και με το πώς θα αξιολογηθούν τα ποσοστά της κάλπης.. θα προκληθεί μετατόπιση του εκλογικού σώματος.. η οποία θα εμφανιστεί με τον καιρό. Μια ΝΔ στην κυβέρνηση και ένας Σύριζα στην αντιπολίτευση.. Σύριζα δε που κλείνει την θητεία του με θετικά μέτρα.. θα φέρει αναταράξεις σε κάθε δυσάρεστη για τον λαό είδηση. Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ στην επόμενη θητεία.. επίσης θα προκαλέσει αλλαγές στην αριστερή πτέρυγα της βουλής. Στο τελευταίο θα συμβάλει και η δυναμική της προέδρου.. Μη φτάσουμε στο σημείο να κατηγορεί την Φώφη Γεννηματά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.. ότι έσυρε το κόμμα ως ουρά της ΝΔ.. Λέτε να συμβεί κι αυτό;

Εν κατακλείδι.. αν και τα αρραβωνιάσματα έχουν συμβεί.. αν και ο πάγος ήδη έχει λιώσει σε τέτοια φλερτ.. αυτή τη φορά.. οι συνεργασίες θα υλοποιηθούν εξαιρετικά δύσκολα.. Η χώρα δεν είναι με το ένα πόδι στο γκρεμό για να εμφανιστούν τα εκβιαστικά διλήμματα.. και σε κάθε περίπτωση.. τα αρραβωνιάσματα και οι κουμπαριές.. θα έχουν το χαρακτηριστικό της αυτοσυγκράτησης..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab