, ,

Οι Τούρκοι εξαπολύουν επίθεση κατά των Κούρδων. Μια επιχείρηση που μας αφορά πολύ.


10.000 αιχμαλώτους του ISIS κρατούν οι Κουρδικές δυνάμεις.. περί τις 60.000 μαζί με τις οικογένειές τους.. Ο αλλοπρόσαλλος πλανητάρχης Τραμπ επιτρέπει στον σουλτάνο Ερντογάν την επέμβαση σε έδαφος της Συρίας που βρίσκεται υπό την κατοχή των Κούρδων. 30 εκατ. Κούρδοι αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια την ανεξαρτησία τους σε ένα ελεύθερο και αυτόνομο Κουρδιστάν.. με εδάφη από Τουρκία, Συρία, Ιράν και Ιράκ.. ή (προσοχή) μέρους αυτών.

Ο Κουρδικός στρατός, ο οποίος απαριθμεί σήμερα περί τους 100 χιλιάδες μαχητές.. διόλου αμελητέος δεν είναι. Έμπειροι, μαχητές, παθιασμένοι και αποφασισμένοι να δώσουν το αίμα τους για ένα ελεύθερο Κουρδιστάν. Οι αμερικανοί.. είτε το θέλει ο Τραμπ ή όχι.. είναι με το μέρος τους.. διαφυλάσσοντας βέβαια – για τα μάτια του κόσμου – το προφίλ των ίσων αποστάσεων στη διπλωματία τους.

Οι Τούρκοι, μετά το ok που έλαβε ο Ερντογάν από τον Τραμπ, είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν επίθεση εντός των περιοχών που ελέγχονται από Κούρδους μαχητές. Φυσικά, επειδή είναι δειλός ως λαός και ως στρατός.. θα περιοριστούν για ένα μεγάλο διάστημα μονάχα σε εναέριες παρεμβάσεις ή επιθέσεις με το πυροβολικό τους. Από την άλλη.. η αντίδραση των Κούρδων δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι..

Το σίγουρο είναι ένα.. ότι οι Κούρδοι δεν παραδίνονται. Αυτό που μένει να δούμε.. είναι αν θα πολεμήσουν μόνοι τους Τούρκους ή αν θα συνεργαστούν με τον Συριακό κυβερνητικό στρατό. Επίσης.. κάποια άλλα σημαντικά ερωτήματα είναι αν οι αμερικάνοι θα αποσυρθούν εντελώς ή θα παρέχουν βοήθεια σε οπλισμό και πληροφορίες… όπως και τι θα κάνουν οι Κούρδοι με τους αιχμαλώτους μαχητές του ISIS.

Επεκτείνοντας τούτη την τοποθέτηση.. θα ήθελα να προβληματιστώ με την εξής συνάρτηση. Οι πολεμιστές του ISIS είναι μεταξύ άλλων.. βαθιά αντιχριστιανοί, είναι εχθροί των Κούρδων, εχθροί της κυβέρνησης Άσαντ και εχθροί των Ευρωπαίων. Όπως – κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – και οι Τούρκοι..

Μήπως λοιπόν.. οι Τούρκοι παίξουν κανένα βρώμικο παιχνίδι αποσταθεροποίησης των νησιών μας απελευθερώνοντας δυνάμεις του ISIS και προωθώντας τες στα νησιά μας; Μήπως 60.000 προερχόμενοι από το ισλαμικό κράτος εισέλθουν στην προσφυγική ροή που ως δίοδο χρησιμοποιεί την Ελλάδα μας;

Τέλος.. μήπως οι Τούρκοι λογαριάζουν να κερδίσουν με ένα σμπάρο και την εξουδετέρωση των Κούρδων και την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο;

Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν προθέσεις και θέσεις ή συμμαχίες.. Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις.. μιας και 3.5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες παραμένουν στην Τουρκία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.. Ένας πόλεμος που ξαναφουντώνει μετά τις βλέψεις του σουλτάνου Ερντογάν για εθνοκάθαρση του Κουρδικού έθνους..

Ο αριθμός των προσφύγων είναι τεράστιος και η Τουρκία ελέγχει ροή, κατεύθυνση και διόδους. Η Τουρκία ελέγχει μάλλον και τη διάρκεια των εξελίξεων καθώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν παίζει δυνατά ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν.. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.. ακόμα και η εξέλιξη Δούρειος Ίππος κατά της Τουρκίας.. σχεδιασμένη τακτικά και επιτελικά από ΗΠΑ, Ισραήλ και ποιος ξέρει ποιους άλλους..

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω και την διστακτικότητα, απροθυμία και εν τέλει αδυναμία της Ευρώπης να καταστεί παράγοντας των εξελίξεων στην Συρία. Η Ευρώπη δεν προνοεί και επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά στις εξελίξεις.. οι οποίες εξελίξεις την αφορούν τουλάχιστον στο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών. Γενικά η Ευρώπη εμφανίζεται αντάξια των προσδοκιών όταν εμφανίζονται προβλήματα.. Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πολύ.. καθώς μπορεί να βρεθεί μόνη της απέναντι στα νέα δεδομένα..

Αναδημοσίευση με την άδεια του αρθρογράφου από το facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab