, ,

Δεν φοβάμαι τους αμερικάνους.. τους προδότες φοβάμαι..



Έλληνες και Τούρκοι. Κακά τα ψέματα.. ποτέ δεν θα φιλιώσουν αυτοί οι λαοί. Η ιστορία έγραψε με τόσο κόκκινο μελάνι.. που δύσκολα ξεχνιούνται όλα τα κακά.. και φυσικά δύσκολα συγχωρούνται.. Ας πάμε όμως στο σήμερα.

Η Ελλάδα σήμερα επίσημα και ανεπίσημα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία.. ενώ το μόνο που θέλει είναι να εξασφαλίσει τα σύνορα σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Αντίθετα στην Τουρκία δεν είναι έτσι τα πράγματα.. Εκεί.. ίσως ο σουλτάνος Ερντογάν εκφράζει την πιο ήπια στάση εναντίον μας. Δεν μπορούν οι Τούρκοι να δεχτούν ότι η μικρή Ελλάδα ανέκτησε μεγάλο μέρος της ελληνιστικής της επικράτειας.. και περιόρισε την Οθωμανική αυτοκρατορία στα σύνορα της Μικρά Ασίας και στον Έβρο ποταμό.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι δική τους πατρίδα η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επειδή η Ελλάδα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.. και επειδή είναι ένα ισχυρό κράτος με παρακλάδια του ελληνισμού σε καίριες θέσεις σε Αμερική, Ρωσία και Ευρώπη.. είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να αλλάξει τα σύνορα. Φυσικά ο βασικότερος παράγοντας αποτροπής κάθε τέτοιας βλέψης είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατός μας έχει βάθος αλλά και τη νοοτροπία ενός επαγγελματικού στρατού. Εντούτοις η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων δεν θα πρέπει να αποτελεί θέσφατο.. Αντιθέτως καθίσταται εθνικό χρέος η συνεχόμενη φροντίδα και ενίσχυσή τους. Υφίσταται άραγε αυτή η προσοχή στο θεσμό που παρέχει το έργο της εθνικής ασφάλειας;

Η οικονομική κρίση προκάλεσε μείωση των προσλήψεων επαγγελματιών.. όπως και μείωση των ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με πυρά.. Επίσης.. οι πολιτικές σκοπιμότητες που συνεπάγονται σε μείωση της θητείας.. προκαλούν συνεχόμενη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας όσων φορούν στρατιωτική στολή.. Τέλος η τοποθέτηση ορισμένων Μονάδων και με κριτήρια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας κάποιων δήμων.. επιβαρύνει τον τακτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Η μεγάλη μείωση των μισθών των μόνιμων και το κόστος ζωής ιδίως στα νησιά.. παρατάσσονται απέναντι στο ηθικό των στρατιωτικών.  Να σκεφτεί κανείς πως μια οικογένεια στρατιωτικού που μετατίθεται βρίσκει πολύ υψηλά ενοίκια λόγω και της ύπαρξης της πλατφόρμας air-bnb.. ενώ ακόμα και οι κοινωνικές μετακινήσεις (γιορτές με τον παππού και τη γιαγιά) αποτελούν ένα πολύ μεγάλο έξοδο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά τα παραπάνω δεν τα γράφουμε τυχαία. Στον στρατό αξιολογούν την επιχειρησιακή ικανότητα με κάποια κριτήρια. Πλέον των εξοπλισμών σημαντικοί παράγοντες είναι η εκπαίδευση και το ηθικό. Μπορεί να μην έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε ή να κατασκευάσουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.. αλλά προφανώς ούτε δίνουμε μεγάλη βάση και στα υπόλοιπα.

Παρά τα παραπάνω.. οι ένοπλες δυνάμεις αισθάνονται ισχυρές. Όταν έρθει η ώρα της πατρίδος.. θα μιλήσει το αίμα. Άρα κατά τη γνώμη μας.. πιστεύουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν πραγματική αποτροπή. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν αστειεύονται και πραγματικά μπορούν να συγκρουστούν σφοδρά με κάθε αντίπαλο.

Όλα τα παραπάνω περικλείουν τη θέση μας σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προχτές στην Ελλάδα.  “Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες” τόνισε ο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο... ενώ υπογράμμισε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνεχίσει να το επικοινωνεί αυτό προς την Τουρκία με τη διπλωματική της δύναμη.

Ναι είναι αλήθεια ότι οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να έρθουμε σε πόλεμο με την Τουρκία.. αν και δεν τους ενοχλεί να μαλώνουμε.. καθώς κερδίζουν έτσι από τους εξοπλισμούς. Σχετικά με τους εξοπλισμούς οι Τούρκοι τους αδειάζουν.. Οπότε, αν κάτι τους κάνει να γέρνουν λίγο προς τα εμάς.. είναι ότι είμαστε πιο σταθεροί πελάτες. Είμαστε εντούτοις καλύτεροι πελάτες από τους Τούρκους; Επίσης.. έχουμε κάτι άλλο να διαπραγματευτούμε;.. μιας και η Τουρκία έχει την εμπλοκή της στη Συρία.  

Η φράση που είπε ο Πομπέο και αφορά σε διπλωματική δύναμη.. διαμορφώνει και την ουσία της θέσης των ΗΠΑ. Αυτή λέει πως αν η Ελλάδα και η Κύπρος σκέφτονται για το 100% των δικαιωμάτων της ΑΟΖ τους.. ενώ η Τουρκία μιλά για 50-50.. τότε η διπλωματία θα μιλήσει για 70-30.. Αυτό θα σημαίνει νταβατζηλίκι 30% στα δικά μας δικαιώματα.. Τους Αμερικάνους δεν τους ενδιαφέρει επειδή οι εταιρείες θα πάρουν κανονικά τα ποσοστά τους. Εν προκειμένω όμως.. θα έχουν διαπράξει ένα έγκλημα κατά της χώρας μας.

Ποιος Έλληνας θα σηκώσει αυτό το βάρος; Ποιος θα αποφασίσει αν θα βγάλει φρεγάτες ή αν θα υποχωρήσει; Ίσως είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας.. Σήμερα η Τουρκία βάζει τρυπάνι στην Κυπριακή ΑΟΖ.. αύριο κάτω από το Καστελόριζο.. Και ούτε μια κύρωση οικονομική από την ΕΕ.. Ούτε ένα casus belli δεν ακούστηκε.. Αυτή η αμερικάνικη ομπρέλα.. μάλλον δεν θα είναι αυτή που ορισμένοι αμερικανόφιλοι φιλοδοξούν.. Μάλλον μια απλή ομπρελίτσα για να μας προστατεύει από τη βροχή όταν τα τρυπάνια της ημισελήνου θα βγάζουν τον δικό μας ορυκτό πλούτο..

Σωστή η μοιρασιά της διπλωματίας.. εμείς ΔΝΤ.. οι Τούρκοι τον υποθαλάσσιο πλούτο μας.. Σπεύσανε όμως πολλοί να φωτογραφηθούν δίπλα στον Πομπέο.. Αυτούς φοβόμαστε..     


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab