Υπάρχουν αλήθεια στη χώρα πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξουν στην κάλπη.. κοινώς η αδιευκρίνιστη ψήφος καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος.. Τη μερίδα του λέοντος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – είτε τις πιστεύει κάποιος ή όχι.. εκείνες πάντως συνεχώς μας υπενθυμίζουν πως υπάρχουν – την καταλαμβάνει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, πάλι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος υπερτερεί του Αλέξη;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα φέρει θέσεις εργασίας, που θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και που θα «συμμορφώσει» το νωχελικό δημόσιο τομέα. Από την άλλη.. υστερεί στην προστασία της εργατικής τάξης και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.. ενδεχομένως επιτρέψει ατομικές συμβάσεις, άρα παζάρι επιχείρησης – εργαζομένου.. όπως υστερεί και στην εξασφάλιση των ανθρώπων που αμείβονται από το δημόσιο.. Στους τελευταίους η γαλάζια μοίρα ίσως επιφυλάσσει από απολύσεις έως μετακινήσεις με χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές..
Για να κατανοήσει κάποιος τη διαφορά μεταξύ τους.. άποψή μού είναι ότι η παρακάτω είδηση μπορεί να είναι διαφωτιστική. Μια ιαπωνική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.. επειδή υπάλληλός της «έκλεψε» 70 λεπτά από το ωράριό του, 26 φορές από ένα τρίλεπτο σε διάστημα επτά μηνών, για να αγοράσει και καταναλώσει ένα σνακ.. Ως καταναλωτής λέω μπράβο στην εταιρεία που με τόσο γλαφυρό τρόπο (της φωτογραφίας) ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.. εκφράζοντας πράγματι το σεβασμό τους για τον άνθρωπο που ξοδεύει από το υστέρημά του. Σαφώς και με τέτοια αντίληψη.. η επιχειρηματικότητα προοδεύει.
Στελέχη της εταιρείας ζήτησαν από τηλεοράσεως συγνώμη από τους πελάτες για το «σκάνδαλο» κάνοντας βαθιές υποκλίσεις! «Είναι εξαιρετικά λυπηρό που έγινε ένα τέτοιο σκάνδαλο και θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας συγνώμη», είπαν. Έκοψαν μάλιστα στον «κοπανατζή» υπάλληλο και μισό μεροκάματο για παραδειγματισμό..
Αυτή τη νοοτροπία της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με όρους αγοράς.. την κουβαλά από τα γεννοφάσκια του ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν έχει καμιά σχέση αυτή η αντίληψη με την έκφραση της αριστεράς και φυσικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέλημα έχει τις συνθήκες εργασίας παρά τις αποδόσεις των επιχειρήσεων.. οι οποίες κατά την πρώτη αντίληψη.. θ’ ανοίξουν κι άλλες δουλειές..
Δουλειά και όχι δουλεία θα απαντούσε ο Αλέξης.. και θα συμφωνούσε μαζί του και μεγάλη μερίδα των Ιαπώνων.. Συγκεκριμένα.. μετά τη δημοσίευση του παραπάνω περιστατικού χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να υπερασπιστούν τον 64χρονο εργαζόμενο (και όχι συνταξιούχο παρακαλώ) χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την ποινή.
«Δεν θα μπορούν ούτε στην τουαλέτα να πηγαίνουν τώρα οι άνθρωποι;. Μοιάζει με σκλαβιά», έγραψε ένας στο Twitter.
«Η ποινή είναι εντελώς παράλογη – έλειψε 26 φορές από ένα τρίλεπτο σε διάστημα επτά μηνών, δηλαδή έφευγε από το γραφείο μια φορά την εβδομάδα», πρόσθεσε ένας άλλος.
Η υπόψη υπόθεση επανέφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ιαπωνία την ιδιότυπη εργασιακή κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοι σπάνια παίρνουν άδεια ασθενείας και εργάζονται απίστευτα πολλές ώρες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το προσωπικό σχεδόν στο ένα τέταρτο των εταιρειών της χώρας εργάζεται -συχνά αμισθί - πάνω από 80 ώρες υπερωρία το μήνα, ενώ το 12% εξ’ αυτών σπάει το φράγμα των 100 ωρών μηνιαίως.
Η Ιαπωνία έχει τεράστια οικονομία.. αλλά οι άνθρωποι είναι ρομπότ.. Εργάζονται πολλές ώρες για να εξασφαλίζουν μόνο βασικές ανάγκες. Η εργασία σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.. δεν είναι πολύ μακριά και από αυτό που συμβαίνει σε γειτονικές μας χώρες. Πόσοι δεν σχολιάζουν για τις επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στη Βουλγαρία, λησμονώντας τις εργασιακές συνθήκες εκεί… ή ακόμα χειρότερα θεωρώντας τες φυσιολογικές και αναγκαίες για την αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας που δεν είναι άλλη από την ανεργία..
Οι διαφορές μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι ορατές και διακριτές.. Με Μητσοτάκη πιθανόν ένα ακόμα μέλος της οικογένειάς μας να βρει δουλειά.. εντούτοις το οικογενειακό εισόδημα θα μεγαλώσει; Γιατί υπάρχει και η περίπτωση ο ένας μισθός (δημοσίου υπαλλήλου) να πέσει, ο άλλος (ιδιωτικού υπαλλήλου) να μειωθεί μετά από αναγκαστική υποχώρηση του εργαζομένου… και η καινούργια θέση εργασίας μπορεί να είναι με μισθό γελοιότητας και θλίψης συνηθίζω να τον χαρακτηρίζω.. Φυσικά μπορεί και να μην είναι έτσι.. καθώς πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να πληρώνουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους όταν εκείνοι αποδίδουν, αλλά και οι γενικές συνθήκες το επιτρέπουν.. Αυτές τις συνθήκες διαμηνύει ότι εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
Κλείνω με μερικά γνωμικά για προβληματισμό..
Μαζεύω τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε.
Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας
Θυμήσου μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ήταν μια μέρα που ξάπλωνες από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά μια μέρα που είχες να κάνεις τα πάντα και τα έβγαλες πέρα.
Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός
Χωρίς δουλειά, η ζωή σαπίζει, αλλά όταν η δουλειά είναι άψυχη, η ζωή εκφυλίζεται και ξεψυχάει.
Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957
Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην απολυθούν και πληρώνονται μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην παραιτηθούν.
George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός
Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: «τίνος;»
Don Marquis, 1878-1937, Αμερικανός ποιητής & αρθρογράφος
Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει πραγματική ζωή για κάποιον που δουλεύει δώδεκα ώρες την ημέρα χωρίς να ξέρει γιατί δουλεύει.
Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός
Ο κόσμος είναι γεμάτος πρόθυμους ανθρώπους: μερικοί είναι πρόθυμοι να δουλέψουν, οι υπόλοιποι είναι πρόθυμοι να τους αφήσουν.
Robert Frost, 1874-1963, Αμερικανός ποιητής
Ώστε μισείτε τη δουλειά σας; Γιατί δεν το λέγατε; Υπάρχει μια ομάδα υποστήριξης ακριβώς γι’ αυτό. Λέγεται ΟΛΟΙ και συνήθως συγκεντρώνονται στα μπαρ.
Drew Carey, 1958-, Αμερικανός κωμικός
… και ένα συνυφασμένο με το θέμα μας..
Στην Ιαπωνία υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι θανάτου. Δεν θα ‘θελα να συμβεί κάτι τέτοιο στο τμήμα μου. Το κόλπο είναι να κάνεις ένα διάλειμμα μόλις δεις ένα λαμπρό φως ή μόλις ακούσεις φωνές νεκρών συγγενών.
Scott Adams, 1957-, Αμερικανός συγγραφέας κόμικς
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου