Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Έλειπα για μερες στη Κίνα και εκει η διεθνής ηλεκτρονικη ενημερωση δεν ειναι εύκολη. Προσπαθώντας να ενημερωθώ έπεσα πάνω σε κάτι απίστευτο και απολύτως αδιανόητο τουλάχιστον για τη δική μου αντίληψη: Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, πριν απο μερικές μέρες, για την επιβεβαίωση της νομιμοφροσύνης των Ενοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε απάντηση των λεγόμενων κάποιου βουλευτή που ηδη διαγράφηκε απο το κόμμα του και διώκεται απο τη δικαιοσύνη. Ενα δυνατό χαστούκι απο το ΓΕΕΘΑ στο πρόσωπο των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν τα τελευταία 44 χρονια, απο το 1974. Ολα αυτα τα χρονια οι ηγεσίες των ΕΔ αλλα και ο καθε στρατιωτικός χωριστά προσπαθήσαμε και πετύχαμε, να κρατήσουμε τις ΕΔ έξω απο το κάδρο της εσωτερικής πολιτικής δραστηριότητος. Τεράστιο εργο, αποδειξη της σοβαρότητας, της σεμνοτητος , του επαγγελματισμού μας και της άδολης αγάπης μας για την πατρίδα. Τεράστια η προσπάθεια, τεράστια και η επιτυχία. Και αυτο επιβεβαιώνεται καθημερινά με την αγάπη, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Σε ολες τις δημοσκοπήσεις οι Ένοπλες Δυναμεις ειναι πάνω απο ολους τους θεσμούς στη χωρα.
Ειναι αλήθεια οτι ολα αυτα τα χρονια, για λόγους εντυπώσεων πολιτικοί παράγοντες ή δημοσιογράφοι αποπειράθηκαν πολλές φορές να παρασύρουν την στρατιωτική ηγεσία σε δηλώσεις ή ανακοινώσεις που θα σηματοδοτούσαν τη συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα. Απέτυχαν παταγωδώς μέχρι τώρα. Και τώρα ξαφνικά η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ παίρνει θεση σε ενα θέμα εσωτερικής πολιτικής. Κατα την άποψη μου πρόκειται για μέγα ολίσθημα εκ μέρους της, που θέλω να πιστεύω οτι οφείλεται σε αβλεψία και επιπολαιότητα. Ομως αυτα δεν συγχωρούνται πόσο μαλλον στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Στην Ελληνική Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, το ΓΕΕΘΑ δεν νομιμοποιείται αλλα ούτε και του επιτρέπεται να εκφέρει άποψη ή θεση όταν πρόκειται για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Καλό θα ειναι να μην επαναλάβει αυτο το ολίσθημα προτού ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η αγάπη του λαού μας αρχίσουν να κλονίζονται. Οι προσπάθειες εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων επι σχεδόν μισό αιώνα του το απαγορεύουν.
Η Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο…
Και
Αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και στην υποστήριξη των Εθνικών συμφερόντων.»
![]() |
Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης / Αρχηγός ΓΕΕΘΑ |
Μασάλια:
Μήπως υπερβάλει ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων;
Από τον Μπαρμπαρούση και το κάλεσμα του στρατού μέσα από τη βουλή, έως την επιβεβαίωση της νομιμοφροσύνης από το ΓΕΕΘΑ, έως την κριτική και τους βαριούς χαρακτηρισμούς του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ κου Μιχάλη Κωσταράκου… όλα αυτά συνθέτουν την αντίληψη της κοινής γνώμης για τον ρόλο του στρατού στο σήμερα, σε κάθε πτυχή του, σε κάθε ιστορικό γεγονός του.
Το κεντρικό επιχείρημα Κωσταράκου – όπως προσωπικά το αντιλήφθηκα – είναι η εμπιστοσύνη (και η διατήρησή της) του ελληνικού λαού στο στρατό.. που από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να απολαμβάνει την πρωτιά ανάμεσα στους θεσμούς της χώρας. Κατά τον στρατηγό αυτή η εμπιστοσύνη κτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια λόγω της προσήλωσης στη δημοσιοποίηση του τεράστιου έργου των ΕΔ, της σοβαρότητας, της σεμνότητας, του επαγγελματισμού, της άδολης αγάπης για την πατρίδα.. καθώς και της προσπάθειας να κρατηθεί ο ελληνικός στρατός έξω από το κάδρο της εσωτερικής πολιτικής δραστηριότητας.
Όλα αυτά τα χρόνια ο στρατός κρατήθηκε μακριά από την πολιτική. Τώρα πιστεύει κανείς πως αυτό άλλαξε μέσω μιας ανάρτησης η οποία υπενθυμίζει στον λαό για το ποιος είναι ο σημαντικός ρόλος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας; Όλα αυτά τα χρόνια, η επίκληση του στρατού γίνονταν από ακραίες φωνές.. και αφορούσε συνήθως την οικονομική κρίση, τα μνημόνια, και ορισμένες συγκρούσεις με τους γείτονες σε πολιτικό επίπεδο – επίπεδο προκλήσεων.
Σήμερα τι άλλαξε; Σήμερα έχουμε τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν επίκληση του στρατού προκειμένου να μην παραδοθεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Ακραίες φωνές όπως του Μπαρμπαρούση.. του μετανοούντος θρασύδειλου πρώην βουλευτού της ΧΑ (η οποία τα γύρισε υπό τον φόβο της απονομής δικαιοσύνης); Κατά την κρίση μου.. όχι μόνο. Πολλοί Έλληνες παρασύρονται από τον πατριωτισμό τους.. και εκτρέπονται δημοκρατικά ζητώντας από το στρατό, την εκκλησία και τον λαό… να ξεσηκωθούν απέναντι στις πολιτικές αποφάσεις.
Απέναντι σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα, έρχεται το ΓΕΕΘΑ να θυμίσει στους Έλληνες τη σημαντική αποστολή του στρατού, η οποία είναι σαφής, δεν επιδέχεται άλλου τύπου ερμηνείες, και δεν χρήζει επαναξιολόγησης. Δεν μπορώ να καταλάβω.. πως αυτή η λιτή – λακωνική ανακοίνωση που διαβάσαμε παραπάνω εισέρχεται σε πολιτικά χωράφια κατά τον κο Κωσταράκο. Ακόμα περισσότερο δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος, καθώς και τη χρήση λέξεων όπως επιπολαιότητα και αβλεψία. Ο μόνος που αντέδρασε μετά την ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ είναι ο κος Κωσταράκος.. ο οποίος επέλεξε ΔΗΜΟΣΙΑ να ασκήσει ΒΑΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ.. η οποία κριτική καθίσταται ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
Προσπαθεί ο κος Κωσταράκος να διαμορφώσει ΟΡΙΑ – τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΙΑ στον λόγο του ΓΕΕΘΑ; Προσπαθεί μήπως να ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ τη ΣΧΕΣΗ ΛΑΟΥ-ΣΤΡΑΤΟΥ στα προσωπικά του θέλω; Μπορώ να γίνω και πιο σκληρός.. αλλά θεωρώ εν τέλει πως ο στρατηγός υπερβάλει και γίνεται προσβλητικός. Ας αφήσει τους έμπειρους και καταξιωμένους Αξιωματικούς που ηγούνται του στρατού σήμερα να κάνουν τη δουλειά τους..
πηγή:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου