,

Είναι αρκετό το mea culpa του Μακρόν;


«Σας κατάλαβα λιγάκι» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation και είναι ενδεικτικό για το πώς ο γαλλικός Τύπος υποδέχτηκε το διάγγελμα Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος σε απολογητικό τόνο ανέλαβε την ευθύνη για τους λόγους που οδήγησαν στις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων, ζήτησε συγγνώμη που άργησε να ακούσει τα αιτήματα των Γάλλων πολιτών και ανακοίνωσε όχι την μηνιαία αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ αλλά αύξηση του επιδόματος μισθού, χωρίς να κοστίσει «ούτε ένα ευρώ στους εργοδότες».

Τι σημαίνει αυτό;


Το ποσό του καθαρού μηνιαίου κατώτατου μισθού δεν θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μέσω της αυτόματης νόμιμης αύξησης που προβλέπει η νομοθεσία και η οποία είναι περίπου 1, 8% (περίπου 25 ευρώ καθαρά). Επιπλέον, τα 80 ευρώ στη διαφορά, θα καλυφθούν μέσω των οικογενειακών επιδομάτων, όπως αποσαφηνίζουν τα γαλλικά Μέσα. Πρόκειται λοιπόν για ένα παιχνίδι με τις λέξεις.

Παράλληλα ο Μακρόν ανακοίνωσε την αναστολή της φορολόγησης των συνταξιούχων που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ, θα καταργήσει την φορολόγηση των υπερωριών και ζήτησε από τους εργοδοτικούς φορείς να δίνουν αφορολόγητα χριστουγεννιάτικα μπόνους.

Πριν από λίγες ημέρες ο Μακρόν προχώρησε στην εξάμηνη αναστολή του φόρου στα καύσιμα, που ήταν και η αφορμή για τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Ωστόσο φαίνεται πως οι Γάλλοι δεν πείθονται τόσο εύκολα ενώ προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις. Αρκετοί από αυτούς περίμεναν να ακούσουν από τον Μακρόν πως παραιτείται. Άλλοι άκουσαν με ικανοποίηση τα «κοινωνικά μέτρα» του Γάλλου προέδρου, ωστόσο εξέφρασαν την απορία γιατί άργησε τόσο πολύ. Επιπλέον, ο Μακρόν δεν προχώρησε στην επαναφορά του φόρου μεγάλης περιουσίας, γεγονός που αποδεικνύει για κάποιους πως ενισχύει τις ανισότητες λειτουργώντας προς όφελος των πλουσίων.



Πάντως, σχεδόν στο σύνολό τους οι διεθνείς αναλυτές διαπιστώνουν μια θεαματική αλλαγή στον τόνο του Μακρόν καθώς οι Γάλλοι θεωρούν πως είναι αλαζονικός και υπεροπτικός. Εχθές, το διάγγελμα ήταν σε απολογητικό και συναινετικό ύφος. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Προεδρίας, πέρα από τη βία και τις ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, είναι η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων από την ακροδεξιά.

Τα «κοινωνικά μέτρα» Μακρόν θεωρούνται εν πολλοίς ημίμετρα. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είπε τίποτα για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα, ούτε μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό. Επιπλέον, δεν προχώρησε σε δεσμεύσεις για αλλαγή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που προωθεί, ενώ ο κόσμος νιώθει ανασφαλής ότι οι συντάξεις του θα μειωθούν. Άλλωστε, αυτή η «μεταρρύθμιση» περιλαμβανόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κοινωνική κρίση αυτή τη φορά, αιτία της οποίας είναι λιτότητα. Αν ο ζουρλομανδύας που υπαγορεύεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν χαλαρώσει τα λουριά του, τα γεγονότα που θα ζήσει η Ευρώπη θα είναι τόσο πρωτόγνωρα όσο τα Σαββατοκύριακα χάους και βίας στο Παρίσι, όσο η παρακμή της Μέρκελ στο Βερολίνο και όσο το αβέβαιο μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Άρθρο της Έλενας Καραμαγκάλη

https://thefact.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab