, ,

Οι εργαζόμενες μητέρες και εγκυμονούσες είναι απροστάτευτες.. Στην Εύβοια μια γυναίκα θα το σταματήσει αυτό.


Στα λόγια ξέρουμε να τιμάμε τις μητέρες. Στις πράξεις δεν τα πηγαίνουμε το ίδιο καλά. Παρουσιάζονται σήμερα περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα όπου παραβιάστηκαν οι ήδη ανεπαρκείς νόμοι για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.. Οι γυναίκες φυσικά δεν μιλούν.. φοβούνται μην «σταμπαριστούν» και δεν ξαναβρούν δουλειά. Τελικά αναρωτιόμαστε.. η κακομεταχείριση των γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ίσως στερεότυπο για την κοινωνία μας.. και από την άλλη.. ίσως ταμπού για τις γυναίκες που τη βιώνουν;

Είναι προκλητικό από μέρους μας να προβάλουμε ένα πολιτικό πρόσωπο με την αφορμή αυτού του δυσάρεστου φαινομένου. Εντούτοις.. επειδή πάντα το λέμε στα Μασάλια.. ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν για τη ζωή μας.. κι εμείς αποφασίζουμε τι πολιτικούς θέλουμε να λάβουν τέτοιες αποφάσεις.. άρα θα πρέπει πρώτον να γνωρίζουμε τα πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο.. και επιπλέον.. να κάνουμε μαζί τους ένα συμβόλαιο γι αυτά που πρέπει να κάνουν ώστε να μας εκπροσωπήσουν καλά.

Ένα κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο και ανήθικο φαινόμενο.. είναι η υποψήφια βουλευτής Εύβοιας με τη ΝΔ κα Άννα Παππά. Ως μητέρα τριών παιδιών και εργαζόμενη γυναίκα.. ξέρει τι θα πει οικογενειακά βάρη.. αλλά και σεβασμός στον πολλαπλό ρόλο των γυναικών. Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω στεναχωρούν αλλά συνάμα μας νευριάζουν.. Είναι τα στοιχειά μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Μ. Βρετανία.. αλλά φρονούμε.. πως και στη χώρα μας ισχύουν αντίστοιχα ευρήματα.. 


Πιστεύουμε πάντως – όχι επειδή είμαστε υπεραισιόδοξοι – ότι η κα Άννα Παππά θα συμβάλει τουλάχιστον στην Εύβοια ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.. Πρέπει κυρίως να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας των εργοδοτών.. Δεν είναι πάνω από όλα το πρόσκαιρο κέρδος.. Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος.. Και ο άνθρωπος εκτιμά.. γίνεται μέρος της οικογένειας της επιχείρησης.. και υπερ-αποδίδει όταν τον σέβονται και τον «αγκαλιάζουν»..
Τα συμπεράσματα της έκθεσης (Pregnancy and Maternity-Related Discrimination and Disadvantage – Equality and Human Rights Commission – HM Government) που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση το 2016, είναι ενδεικτικά. Η έκθεση συντάχτηκε με βάση συνεντεύξεις από 3.254 μητέρες και 3.034 εργοδότες. Σύμφωνα με αυτές, τα τρία τέταρτα των εγκύων και νέων μητέρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στη Βρετανία βιώνουν διακρίσεις και η μία στις εννιά χάνει τη δουλειά της.

Έτσι όμως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Οι έγκυες που δουλεύουν για μικρές εταιρείες είναι πιο πιθανό να πιεστούν να αφήσουν τη δουλειά τους. Από την άλλη, οι μητέρες που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες είναι πιο πιθανό να χάσουν χρήματα από την υπόθεση «εγκυμοσύνη». Ίσως γιατί δέχονται να μετακινηθούν σε λιγότερο απαιτητικές θέσεις, προκειμένου να έχουν πιο ευέλικτα ωράρια. 

Στην έρευνα απάντησαν και οι εργοδότες:


Είναι προφανές πως οι μικρότερες επιχειρήσεις θεωρούν πιο «απειλητικές» τις εγκυμοσύνες, αφενός γιατί δεν έχουν προσωπικό να καλύψει τα κενά, αφετέρου γιατί το κόστος του να πληρώνουν έναν υπάλληλο που απουσιάζει είναι αναλογικά μεγαλύτερο. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να διευκολύνει τους επιχειρηματίες που «ζορίζονται», λέγοντας ότι μπορούν να απολύουν και εγκύους εργαζόμενες, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, αν το επιτρέπει ο εθνικός νόμος – παρά τις δικλείδες προστασίας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην Ελλάδα.. οι περισσότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν συμβαίνουν «εν κενώ», αλλά σε ένα έδαφος ήδη προβληματικό: εργοδότες που παρανομούν συστηματικά απέναντι σε όλους τους υπαλλήλους, μια επιδεινούμενη κρίση στην εταιρεία, ένα ευρύτερο αρνητικό περιβάλλον (π.χ. capital controls). Όμως οι γυναίκες όχι μόνο δεν προστατεύτηκαν μέσα στις δύσκολες συνθήκες, αλλά η κατάστασή τους χρησιμοποιήθηκε από τους εργοδότες ως αχίλλειος πτέρνα, για να πατήσουν πάνω και να τις «αποτελειώσουν». Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις μιλάμε για γυναίκες που μπορεί να ήταν υποδείγματα στην εργασία τους. Κι όμως.. ούτε οι άριστες στη δουλειά.. έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν παιδιά.. και να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab