, ,

Η αθέατη πλευρά του καρκίνου..


Δυστυχώς πέφτουμε κι εμείς στη φάκα.. και περιμένουμε την παγκόσμια ημέρα για να μιλήσουμε για μια αρρώστια που μαστίζει την ανθρωπότητα.. τον καρκίνο. Όλοι έχουμε στον κύκλο μας.. οικογενειακό, συγγενικό, επαγγελματικό και φιλικό.. κάποιους συνανθρώπους μας οι οποίοι πάλεψαν με αυτό το κακό. Ορισμένοι τα κατάφεραν, άλλοι πάλεψαν χρόνια και έπεσαν.. κι άλλοι ήλθαν αντιμέτωποι με το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Η νόσος του καρκίνου δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων.. ψυχικών και σωματικών.. απαιτούνται. Είναι λογικό κάποιος.. είτε το βιώνει προσωπικά είτε μέσω ενός κοντινού του προσώπου.. να ζητά βοήθεια όχι μόνο ιατρική αλλά και ψυχολογική. Οι έρευνες – επισυνάπτουμε παρακάτω κάποια ενδεικτικά στοιχεία – πρέπει να μας προβληματίζουν.. και να μας ευαισθητοποιούν.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον καρκίνο. Συνεχίζουν κανονικά τη ζωή του πηγαίνοντας κάθε μέρα στη δουλειά τους. Ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο αντιμετωπίζει προβλήματα όταν επιστρέφει στη δουλειά του, τα οποία μερικές φορές τον οδηγούν στην παραίτηση ή στην απόλυση.

Γενικά οι καρκινοπαθείς ασθενείς παρουσιάζουν ψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους αλλά και προβλήματα στις σχέσεις τους, που περιλάμβαναν διαζύγιο και χωρισμό. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζουν και τα άτομα του περιβάλλοντος τους, συγγενείς ή φίλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει να τους φροντίζουν.

32% δήλωσαν ότι ο καρκίνος προκάλεσε τεράστια πίεση και ένταση στις σχέσεις τους

26% δήλωσαν ότι είχαν πολύ σοβαρές δυσκολίες με το σύντροφο ή σύζυγο τους, εξαιτίας του καρκίνου που τους προσέβαλε

7% των καρκινοπαθών δήλωσαν ότι η σχέση τους με το σύντροφο ή σύζυγο τους διακόπηκε (διαζύγιο, χωρισμός) λόγω του καρκίνου τους

43% των καρκινοπαθών δήλωσαν ότι η σεξουαλική τους ζωή υπέφερε λόγω του καρκίνου.

49% των καρκινοπαθών ασθενών παρουσίασαν κατάθλιψη

75% των καρκινοπαθών είχαν άγχος

19% ένιωθαν ότι ήσαν εγκαταλειμμένοι

Για το 45% των ασθενών το δυσκολότερο που είχαν να αντιμετωπίσουν δεν ήταν το σωματικό μέρος της πάθησης τους αλλά οι συναισθηματικές συνέπειες. 

Όπως καταλαβαίνετε.. οι άνθρωποι αυτοί μας θέλουν δίπλα τους και όχι απέναντι. Ας μην χρειαστεί να βρεθούμε κι εμείς σ’ αυτή τη θέση για να τους καταλάβουμε..


Στην παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου αναφέρθηκαν μέσω social δυο γνωστές κυρίες της πόλης μας.. και στα Μασάλια κρίναμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε τις σκέψεις τους. Η βουλευτής και πρόεδρος του θεάτρου Χαλκίδας Ζωή Λιβανίου και η δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα έγραψαν.. η καθεμιά από τη δική της σκοπιά.. γι αυτή τη μάστιγα. 

Η μάχη για τη ζωή η σημαντικότερη όλων πιστεύει η Ζωή Λιβανίου.

Ο Καρκίνος είναι η μάστιγα του σύγχρονου κόσμου. Δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά τους ανθρώπους αδιαφορώντας για την ηλικία τους για τα όσα πέτυχαν και όσα θα μπορούσαν να πετύχουν.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει και πολλά είδη καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι πολλές και δεν φαίνεται να υπάρχουν τρόποι εξάλειψής τους.

Από τα αυτοκίνητα και τα τζάκια μέχρι διάφορες τροφές ενοχοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό των ασθενειών. Παρά τις προόδους της επιστήμης δεν φαίνεται ακόμα να υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης από την πρόληψη.

Χρέος όλων μας είναι να ενισχύσουμε την κουλτούρα έγκαιρης διάγνωσης μέσω των τακτικών προληπτικών εξετάσεων.

Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε κάθε στιγμή ότι η μάχη για τη ζωή είναι η σημαντικότερη όλων. 

Πρωτοβουλίες της επόμενης δημοτικής αρχής υποσχέθηκε η Έλενα Βάκα.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου οφείλουμε όλοι μας, πολίτες, αιρετοί, αυτοδιοικητικοί και μη, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να δεσμευτούμε για τη συμμετοχή μας στον αγώνα κατά της μάστιγας που δεν ξεχωρίζει ηλικίες και φύλο και έχει χτυπήσει τα περισσότερα από τα σπίτια μας, πολλές φορές ανελέητα.

Στο συνδυασμό μας, χωρίς μεγαλοστομίες και με μεγάλη την αίσθηση της ευθύνης που φέρουμε απέναντι σε όλους αυτούς που νοσούν και στους δικούς τους ανθρώπους που υποφέρουν μαζί τους, θα κινηθούμε σε τρεις άξονες, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους. 

Α) Πρόληψη και ενημέρωση

Β) Ενίσχυση της ανταπόκρισης των δομών υγείας
Γ) Υποστήριξη πασχόντων και ιδιαίτερα του δικαιώματός τους στην εργασία

Από εμάς εξαρτάται να Αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τη δράση μας.

Να Αλλάξ
ουμε για να Ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα! 

Έλενα Βάκα
Υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων

#allazoume2019 #elenavaka

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab