, ,

Ο Βαγ. Αποστόλου επισκέφτηκε την Παλίρροια ΑΕ. Στα Μασάλια το σχολιάζουμε.


Συνάντηση είχε σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 ο υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου με τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Α.Ε. στα Πολιτικά Μεσσαπίων. Πρόκειται για μια τοπική εταιρεία που απασχολεί στη περιοχή 180 άτομα, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και με εξαγωγές που φτάνουν στο 90% των προϊόντων της. Τα βασικά της προϊόντα είναι τα έτοιμα γεύματα, με κυριότερο τα ντολμαδάκια.

«Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μας, μέσα από τέτοιες μεταποιητικές επιχειρήσεις, που στηρίζονται στην ποιότητα, χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και προσφέρουν θέσεις εργασίας αποτελεί στρατηγική στόχευση για το ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον όταν διασφαλίζουν και ικανοποιητική απασχόληση τόσο στη μεταποίηση, όσο και στην αγροτική δραστηριότητα της περιοχής, με την παραγωγή των απαραίτητων πρώτων υλών» σχολίασε ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτής του Σύριζα.

Εμείς στα Μασάλια θέλουμε να σημειώσουμε 2-3 πραγματάκια πάνω σ’ αυτό. Καταρχάς.. βλέπουμε ότι μεγάλες επιχειρήσεις που στηρίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα μεγαλουργούν. Όταν ο άνθρωπος είναι στο κέντρο και ο εργαζόμενος αγκαλιάζεται από το νόμο και τον εργοδότη.. τότε αποδίδει πολύ περισσότερο από τα απαιτούμενα. Εμείς στα Μασάλια είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να εργαστούμε σε παραγωγικά τμήματα με πολλούς εργαζόμενους. Όταν ο επικεφαλής της μονάδας είχε χαμόγελο και έκανε και πλάκα.. τότε η μονάδα πετούσε και παρήγαγε πολύ περισσότερο.. Όταν ήταν μ@λ@κ@ς τότε ο χρόνος γίνονταν αργός και η κούραση τον νικούσε..

Επιπλέον.. θα προσθέσουμε στην παρέμβασή μας και το ζήτημα των λειτουργικών εξόδων.. σε συνδυασμό εντούτοις με τις επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες. Ένας εργοδότης αναζητά κάτι συγκεκριμένο.. Έσοδα μείον έξοδα.. δηλαδή το κέρδος να είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια, επενδυτικές ευκαιρίες και αναπτυξιακό αέρα. Για παράδειγμα, αυτός που πουλάει ντολμαδάκια.. αυτό που θέλει είναι:

A/ Τα ντολμαδάκια που πουλιούνται στην αγορά να του προσφέρουν ικανό κέρδος. Άρα θέλει μια αγορά να κινείται.. με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο δημόσιος υπάλληλος, ο ένστολος, ο συνταξιούχος, ο φοιτητής, ο μετανάστης και ο πρόσφυγας.. όλοι αυτοί.. να μπορούν να αγοράσουν.

Β/ Τα λειτουργικά έξοδα.. κυρίως το ενεργειακό κόστος και οι φόροι.. να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα εισαγόμενα ανταγωνιστικά προϊόντα. Αν αυτό είναι σχετικά δύσκολο.. δηλαδή να πιάσουμε τα επίπεδα τύπου Κίνας ή Βουλγαρίας.. τότε να υφίσταται διακριτή σήμανση ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν.. με ότι αυτό συνεπάγεται.. όπως η καλύτερη ποιότητα.

* Ακόμα και αν στο Β τα καταφέρουμε.. αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα.. θα προτιμήσει να βάλει στο τραπέζι του ντολμαδάκια από το Πακιστάν. Άρα είναι όλο αυτό ένας κύκλος.

Γ/ Να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τύπου επιδότησης ή δανειακής σύμβασης με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα αγοράς σύγχρονων εξοπλιστικών μηχανημάτων που θα επιφέρουν εξορθολογισμό των παραγωγικών εξόδων. Να παράγει δηλαδή πιο φτηνά τα ντολμαδάκια.

Δ/ Να υφίσταται κρατική καμπάνια ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.. και ειδική συνεργασία με τις εγχώριες τουριστικές μονάδες.

Ε/ Να εξασφαλίζεται ευέλικτος κρατικός μηχανισμός σε περιπτώσεις επέκτασης της δραστηριότητας ή έναρξης συμμετοχικών κύκλων.

ΣΤ/ Να μπει στο παιχνίδι και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη μέθοδο των αδελφοποιημένων πόλεων.. όπου να προκρίνεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο ψωμάκι του λαού δεν υπάρχει δεξιά κι αριστερά.. Οι επιχειρηματίες προχωρούν, οι εργαζόμενοι στηρίζουν και το κράτος υπερασπίζεται.. Υπερασπίζεται και τα στηρίγματα και την στέγη. Προστατεύει και τα πόδια και το μυαλό.. Ο κος Αποστόλου όσο ήταν υπουργός αγροτικής ανάπτυξης έκανε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση κι άφησε το στίγμα του στον τομέα της παραγωγής. Τα βήματα που έχουμε να κάνουμε είναι ακόμα πολλά.. Δεν αρκεί ακόμα μια τετραετία.. αλλά θέλει μια ζωή να παλεύεις..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab