, ,

«Δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον λαό» υποστηρίζει η Μπακογιάννη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άρθρο από https://thepressproject.gr

Η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν έχει πει ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή «καμία ελληνική κυβέρνηση ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον, δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό από το να την εφαρμόσει». Υποστήριξε ότι μετά τις εκκενώσεις κτηρίων όπου διέμεναν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών «για πρώτη φορά οι άνθρωποι στα Εξάρχεια νιώθουν ότι υπάρχει κράτος, νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια, νιώθουν ότι δίπλα τους δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι παρά την προεκλογική στάση που είχε τηρήσει προεκλογικά το κόμμα της για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με ανακοινώσεις, δηλώσεις και παρουσία βουλευτών τους στα «μακεδονομαχικά» συλλαλητήρια, δεν είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία κυρώθηκε στην ελληνική Βουλή, θα πρέπει να την σεβαστούν.

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Εξακολουθούμε και λέμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δομικές αδυναμίες, τις οποίες κατά κόρον αναδείξαμε στην προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να ισχυριστεί ότι δεν είχαμε πει, σε όλους τους τόνους, ότι αν αυτή η συμφωνία υπογραφεί και κυρίως ψηφιστεί από τη Βουλή δεν υπάρχει κανένας τρόπος αλλαγής της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι άπαξ και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε τη σεβόμαστε και προσπαθούμε διά της πιστής εφαρμογής της, με τη δική μας ερμηνεία της εφαρμογής, να μειώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. Εν όψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά μας, ξεκινώντας βέβαια από τα μακεδονικά προϊόντα»

«Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία»


Ερωτηθείσα για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά που ανέφερε ότι οι επόμενες -από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ελληνικές κυβερνήσεις «θα αναγκαστούν –αργά ή γρήγορα– να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα» από όλες τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλην αυτής της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε άγνοια για την δήλωση και ξεκαθάρισε ότι καμία μελλοντική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να μην τηρήσει τη συμφωνία.

«Δεν γνωρίζω αυτή την άποψη του κ. Σαμαρά. Πάντως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μη εφαρμογή της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρξει από καμία πλευρά. Επαναλαμβάνω, είχαμε τονίσει ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία, όμως άπαξ και υπογράφηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, καμία ελληνική κυβέρνηση ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον, δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό από το να την εφαρμόσει».

«Για πρώτη φορά οι άνθρωποι στα Εξάρχεια νιώθουν ότι υπάρχει κράτος»


Σχετικά με την εφαρμογή των εξαγγελιών του νόμου και της τάξης της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα έχει να παρουσιάσει μόνο τις προσαγωγές προσφύγων και μεταναστών στα Εξάρχεια, η Ντ. Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι αντιπαραγωγική, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων νιώθουν για πρώτη φορά ασφάλεια, βλέποντας πως έχουν δίπλα τους το κράτος.

«Καταρχήν διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό σας «αντιπαραγωγική». Είναι αποτελεσματική και παραγωγικότατη. Διότι για πρώτη φορά οι άνθρωποι στα Εξάρχεια νιώθουν ότι υπάρχει κράτος, νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια, νιώθουν ότι δίπλα τους δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει.

Δεν μπορεί όποια ομάδα θέλει να καταλαμβάνει σχολεία, κτίρια και χώρους και να δημιουργεί συνθήκες άβατου για τους κατοίκους. Αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν είναι ύβρις για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μας φτάνει η Μόρια έπρεπε να έχουμε αυτή την κατάσταση και στο κέντρο της Αθήνας; Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας στοιχειωδώς ευαίσθητος πολίτης, ο οποίος να διαφωνεί με την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση και ο δήμος στο θέμα των Εξαρχείων, η οποία θα ξαναδώσει ζωή σε μια από τις ωραιότερες και ιστορικότερες γειτονίες»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab