, ,

Καθαροσπόρη το ανάγνωσμα.. Κεράτωσαν τον κερατά!


Στην αποχώρησή τους από το συνδυασμό «Λύση Τώρα» και την ανεξαρτητοποίησή τους προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Κόντου και Γιώργος Πάνος. Την είδηση τη διαβάσαμε σε διάφορα τοπικά μέσα, ενώ ιδιαιτέρως καυστικός υπήρξε ο σχολιασμός του http://thepolisproject.gr τον οποίο αναδημοσιεύουμε στο κάτω μέρος του υπόψη άρθρου.

Αναφέρουμε στον τίτλο για την εκδίκηση του κερατά.. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Έχουμε δυο συμβούλους οι οποίοι παράτησαν στα κρύα του λουτρού τον επικεφαλής της παρατάξεώς τους Βασίλη Καθαροσπόρη. Απορούμε βέβαια στα Μασάλια.. πως ένας πολύπειρος στα πολιτικά διαζύγια την πάτησε από δυο «τσικό» του χώρου... Ποιος;.. ο Βασίλης Καθαροσπόρης που άφησε δυο δημάρχους και πήγε απέναντι.. βλέπει τώρα δυο δημοτικούς του συμβούλους να πράττουν το ίδιο.. Μόνο που δεν είναι ακριβώς το ίδιο.. δεδομένου και του χρόνου της πολιτικής απιστίας. Στην περίπτωσή μας.. το κέρατο επήλθε την πρώτη νύχτα του γάμου.. Άραγε.. το τρίτο πρόσωπο στην απιστία.. είναι η δήμαρχος Έλενα Βάκα;

Ξηλώνεται ακόμα δεν φορέθηκε το πουλόβερ της παράταξης «Λύση Τώρα».. ένα κίνημα που δημιουργήθηκε για να βρίσκεται κοντά στο λαό.. να είναι η φωνή του κάθε δημότη σε κάθε γωνιά της πόλης. Δημιουργήθηκε εν κατακλείδι να δίνει λύσεις τώρα στα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου. Θα μου πείτε.. εδώ δεν μπορεί να δώσει λύσεις στη μακροημέρευσή του.. θα ασχοληθεί και με άλλα; Και πώς να δώσει λύση όταν διακρίνονται στις τάξεις του ψήγματα προσωπικών φιλοδοξιών από κατ’ ευφημισμόν πιστά μέλη;

Δεν ξέρουμε αν κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.. ή αν οι δυο τους προσχωρήσουν στη Δήμαρχο.. αλλά αν είναι έτσι.. η απλή αναλογική πάει περίπατο.. όπως και η υπευθυνότητα και το κύρος ανθρώπων οι οποίοι ζητούν την ψήφο των δημοτών.. και εκ των υστέρων αλλάζουν θέση – άποψη – καρέκλα. Η πολιτική αυτή κίνηση νοιάζει και πρέπει να νοιάζει τους δημότες. Όχι μόνο εκείνους που ψήφισαν τους δυο αποχωρήσαντες.. αλλά και όλους. Γιατί;

Καταρχάς ας κάνουμε έναν διαχωρισμό. Στην περίπτωσή μας δεν έχουμε ανεξαρτητοποίηση από δημοτική αρχή για πεπραγμένα.. αλλά πρόσκαιρη αποχώρηση από παράταξη της αντιπολίτευσης (ούτε καν της μείζονος) και ενδεχομένως ευθεία στήριξη της δημοτικής αρχής. Αυτή η στήριξη.. είναι και αυτό που ουσιαστικά ενδιαφέρει τον κόσμο.. Το ποιος και πόσο ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Και εξηγούμαστε.

Πριν την απλή αναλογική.. οι δήμαρχοι είχαν την απόλυτη εξουσία μέσω της πλειοψηφίας της παρατάξεώς τους. Έτσι λοιπόν.. ήταν εκείνοι οι απόλυτα υπεύθυνοι για τα πεπραγμένα τους.. και η ετυμηγορία εν τέλει έρχονταν στην κάλπη. Πλέον.. ο νομοθέτης.. μέσω της απλής αναλογικής.. μεταβιβάζει την ευθύνη.. από την παράταξη του εκάστοτε δημάρχου.. στο δημοτικό συμβούλιο.. και στο τουλάχιστον 51% της λαϊκής εκπροσώπησης. Για να διοικήσουν.. θα πρέπει μαθές.. πρώτα να συμφωνήσουν.

Αν η νέα Δήμαρχος.. η οποία απολαμβάνει τη μεγάλη λαϊκή εντολή που προέρχεται από τα αποτελέσματα της κάλπης.. καταφέρει και αποκτήσει πλειοψηφία στο συμβούλιο.. όχι επί των ζητημάτων.. αλλά προκαταβολικά και κατόπιν συμφωνίας.. τότε αυτομάτως θα βρίσκεται αντίθετη στο πνεύμα του νομοθέτη. Μαγκιά της βέβαια της Έλενας Βάκα… η οποία αποδεικνύεται μετρ της τακτικής στα πολιτικά της πόλης.. ύστερα και από την εκκωφαντική επικράτησή της στην κάλπη. Εξάλλου.. και ηθικά η νέα δήμαρχος είναι καλυμμένη.. καθώς δεν την πιστεύει την απλή αναλογική.. έτσι τουλάχιστον διατείνεται και το κόμμα της.

Εσείς πώς κρίνετε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις; Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρακάτω άποψη.. από το http://thepolisproject.gr

Στην αποχώρησή τους από το συνδυασμό «Λύση Τώρα» και την ανεξαρτητοποίησή τους προχώρησαν σήμερα (Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου) οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Κόντου και Γιώργος Πάνος.

Κατά μόνας, με κάποια διαφορά ώρας, προσήλθαν στο Δημαρχείο και υπέβαλαν την προβλεπόμενη επιστολή ανεξαρτητοποίησης στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και κατά μόνας, στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί. Μόνον που καθίσταται προφανές ότι επρόκειτο για συντονισμένη από πλευράς τους ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση – ανεξαρτητοποίησή των δύο πολιτικά νεοσσών, έρχεται με το ξεκίνημα της δημοτικής τους θητείας, χωρίς καν να έχει προλάβει να γίνει κάποιο δημοτικό συμβούλιο με θέματα ουσίας και με τον έναν εξ αυτών, να έχει προταθεί και αν έχει δεχθεί την προ ημερών εκλογή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ως εκπροσώπου του συνδυασμού «Λύση Τώρα».

Μάλιστα, η ανεξαρτητοποίησή τους (αν και οι δύο τους αρέσκονται στην προβολή από τα social media και τα τοπικά sites/blogs) δεν συνοδεύτηκε από την παραμικρή δήλωση – ανακοίνωση – ανάρτηση που θα έδινε εξηγήσεις και θα διευκρίνιζε τη στάση τους έναντι του επικεφαλής του συνδυασμού Βασίλη Καθαροσπόρη.

Η χρονική στιγμή και η απουσία εξηγήσεων, δεν επιτρέπουν σοβαρή πολιτική αιτιολόγηση της στάσης των δύο. Αντίθετα, οδηγούν σε ερμηνείες (σ.σ. που από καιρό συζητούνται για τους συγκεκριμένους δύο και όχι μόνον) περί προσωπικών φιλοδοξιών, υπολογισμών και στρατηγικών.

Ερμηνείες που επιβεβαιώνονται με την εκ των υστέρων γνωστοποίηση της υποβληθείσας επιστολής, στην οποία αναφέρεται από πλευράς των δύο: «Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει την πρόσφατη ξεκάθαρη και δυνατή λαϊκή εντολή...».

Στην πράξη δηλαδή, οι δύο τους δηλώνουν πρόθυμοι και διαθέσιμοι στις πολιτικές ορέξεις («εμπρός μαρς, ελάτε» / «σημειωτόν, μείνετε σε αναμονή στον προθάλαμο» κ.ο.κ.) της Έλενας Βάκα.

Πέραν πάντως της αναζήτησης των κινήτρων, είναι γεγονός ότι η ανεξαρτητοποίηση των δύο θέτει σε κρίση και σε δημόσια θέα την παράταξη του Βασίλη Καθαροσπόρη. Με το στόχο της εξουσίας να απομακρύνεται (αρχικά από την απόφαση της κάλπης και στη συνέχεια, από την επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των συναινέσεων - συμφωνιών που απαιτούσε ο «Κλεισθένης»), η «Λύση Τώρα» που δημιουργήθηκε ως όχημα για τη συνεργασία με τον όποιον ή την όποια Δήμαρχο και τη νομή της εξουσίας, είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσει και άλλες αποχωρήσεις - ανεξαρτητοποιήσεις ...επιβατών του οχήματος!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ «ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ»

Βασίλης Καθαροσπόρης: “ Η ευθύνη του να κινείσαι χωρίς γραμμές είναι μεγάλη και δεν μπορούν να την κουβαλάνε όλοι “

“Το κίνημα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ δημιουργήθηκε από τους πολίτες για τους πολίτες με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στο Δήμο Χαλκιδέων τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Αποφασίσαμε όλοι από κοινού να αφήσουμε εκτός του κινήματος τις κομματικές μας ταυτότητες και να μην κινηθούμε, ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά μόνο μπροστά για το καλό της πόλης μας υπηρετώντας εμφατικά και με κάθε τρόπο το συμφέρον των Χαλκιδέων. Μία συνειδητή απόφαση που τελικά φάνηκε, πως δεν ήταν αρεστή από κάποιους. Η ευθύνη του να κινείσαι χωρίς “γραμμές” και καθοδηγητές είναι και βαριά και μεγάλη και δεν δύναται να τη φέρουν όλοι.

Κάθε παράταξη λειτουργεί συλλογικά και πλειοψηφικά στα πλαίσια της δημοκρατίας και σύμφωνα με το δικό της αξιακό κώδικα. Το κίνημα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ αποφάσισε να λειτουργεί από την πρώτη μέρα βάσει κοινών αποφάσεων των μελών του μέσω του διαλόγου και κατ΄ αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Είμαστε μία ομάδα με επικεφαλής και μέλη με διακριτές αρμοδιότητες , σίγουρο λόγο, ακέραιες και συνεπείς αποφάσεις.

Οι τακτικές περί μεμονωμένων, κρυφών συζητήσεων κάτω από το τραπέζι και πίσω από κλειστές πόρτες δεν μπορούν να αλλάξουν το Δήμο και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, παρά μόνο να συνεχίσουν αναχρονιστικές πρακτικές κακοδιαχείρισης και γκρίζας πολιτικής.

Το κίνημα μας μετά από σύγκλιση της παράταξης μας αποφασίζει ομόφωνα να συνεχίσει αταλάντευτα την ομαδική του πορεία με διαφάνεια και σεβασμό στις υποσχέσεις του προς τους συμπολίτες μας”

Βασίλης Καθαροσπόρης
Επικεφαλής κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights @ Journal 2014 - Designed By blogger - SEO Plugin by MyBloggerLab